's-Peer catering
Waldeck Pyrmontkade 116
2518 JR Den Haag
070 - 3805916
06 - 14419478
info@speercatering.nl

Meld je nu aan voor onze digitale nieuwsbrief.
E-mail adres
Voornaam
Achternaam
Bedrijfsnaam

`s-Peer catering, biologisch vegetarisch

ILLIMANI: Broedplaats van de Bergvalk

Wie koffie bestelt bij ´s-Peer, krijgt Illimani-koffie geserveerd. Deze Boliviaanse hooglandkoffie is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens een koffie die verbouwd en geïmporteerd wordt op een manier die heel goed bij ’s-Peer catering past.

Eric Beek, de importeur van deze smakelijke ecologische koffie, is daarnaast een enthousiaste verteller over het land Bolivia en de Boliviaanse koffieboeren. We laten hem dan ook graag zelf aan het woord.

Illimani
Eric Beek: “Illimani is de naam van een berg bedekt met eeuwige sneeuw in La Paz, Bolivia. Het betekent: broedplaats van de bergvalk.
Ik heb deze naam gekozen omdat de berg vanwege zijn mysterieuze uitstraling een symbool is voor vele Bolivianen in La Paz, de hoofdstad. Daarnaast bevindt zich achter de berg een subtropisch gebied, de Yungas, waar de koffie groeit die Illimani importeert.

De Yungas
De Yungas ligt tussen 600 en 3000 meter hoogte. Je bereikt dit prachtige gebied via een bergpas net buiten La Paz, waar een steile weg daalt tot uiteindelijk 500-1000 meter hoogte. Hierna begint het werkelijke Amazonegebied, waar naast koffiebonen bijna alles groeit. De beste koffie wordt geteeld tussen 1000 en 1600 meter.
de koffie wordt gedroogd

De reis is een hele belevenis. Er is nauwelijks plaats om tegemoetkomend verkeer te passeren en de afgronden langs de weg zijn huiveringwekkend steil. Soms is de weg door de tropische regenval overspoeld en versperd door modder en omgevallen bomen

Koffieboeren
Ondanks deze hindernissen streef ik er naar om bij alle boeren van de coöperatie bij wie ik de koffie koop langs te gaan. Ik vind het belangrijk hen persoonlijk te kennen en selecteer de koffie graag zelf. In 1993 kocht ik een kleine hoeveelheid koffie van een lokale brander, mijn eerste stap in de export van Boliviaanse koffie.

Boliviaanse Koffie
De ecologische koffie bleek goed aan te slaan in de biologische winkels, vanwege de goede, volle smaak. Het verschil met gangbare niet ecologische koffie is het effect op het lichaam: mensen geven aan dat ze minder gestrest raken van de Boliviaanse koffie.
Verder is de grond in Bolivia niet vervuild met allerlei bestrijdingsmiddelen, zoals in andere landen.

Eerlijke Handel
Vroeger waren er vele opkopers die de boeren vaak slecht betaalden. Door het vormen van coöperaties en tevens het toeleggen van deze coöperaties op het telen van ecologische koffie, is de bewustwording bij de boeren toegenomen. Ze kennen de wereldmarktprijzen en zijn trots op hun product!”

Interesse in Illimani-koffie?
Bel Eric Beek: 0182-300427 of bestel de koffie via ´s-Peer catering.
www.illimani.nl

"Sociaal, betrokken en eerlijke handel!"

ecoville op de markt
Ecoville: elke woensdag op de Haagse Boerenmarkt (bij de Tweede Kamer).


Illimani koffie is verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel.